ASIGURĂRI LOCUINȚE

Asigurarea locuințelor a devenit o tendință tot mai accentuată în mediul imobiliar. Partenerii noștri vă stau la dispoziție cu privire la orice informație despre asigurarea obligatorie și asigurarea facultativă a unui imobil, cât și cu cele mai bune oferte și strategii pentru a conferi siguranță proprietăților deținute. 

 

TIPURI DE ASIGURĂRI LOCUINȚE

 

  • PAD este asigurarea obligatorie a locuinței, publicată în legea 260/2008, care protejează
    persoanele asigurate împotriva dezastrelor naturale, respectiv a cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

 

  • Asigurarea facultativă este cea care acoperă câteva riscuri suplimentare față de cele care sunt acoperite de polița obligatorie și îți poate proteja locuința, bunurile și membrii familiei în cazul în care există explozii, incendii, furtuni etc. Practic, poți personaliza o astfel de asigurare în așa fel încât să incluzi în ea cât mai multe potențiale riscuri în fața cărora locuința ta să fie protejată.

 

Asigurarea Facultativă implica deținerea unei asigurări PAD valabilă la momentul încheierii contractului de asigurare facultativă.

 

IMPORTANT! Dacă nu închei un PAD – asigurare de locuință obligatorie – riști să primești o amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei. În plus, dacă nu ai PAD, în cazul unui dezastru, nu vei putea obține niciun fel de despăgubire de la bugetul de stat sau de la bugetul local.

 

Societățile care acordă astfel de asigurări au stabilit o serie de criterii pe baza cărora o locuință poate fi asigurată sau nu:

  • În categoria polița de asigurare obligatorie pentru locuință intră exclusiv imobilele care au ca scop locuitul. Sediile firmelor intră la o altă categorie, de tip business.
  • Tot ce înseamnă extensii ale unei case, precum garajul, magazia, foișorul, nu intră sub acoperirea asigurării obligatorii.
  • Dotări precum centrala termică sau boilerul sunt acoperite prin asigurare doar în cazul în care au fost montate în așa fel încât sunt legate structural de locuință.

La modul general, locuințele care trebuie asigurate sunt:

  • De tip A –  Locuință cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn (practic orice material care a fost tratat termic sau chimic). 
  • De tip B – Locuință cu pereți exteriori din materiale netratate.  

Mai specific, prin intermediul PAD sunt asigurate locuinţele sociale, cele de serviciu, de intervenţie, de necesitate, de protocol, dar și casele de vacanţă. 

 

Prețul asigurării PAD și asigurării facultative

Costul depinde particularitățile locuinței, de suma asigurată şi de opţiunile pe care le alegi. 

În cazul poliței PAD, suma diferă în funcție de tipul locuinței. 

  • Dacă ai o locuință de tip A, ea va fi asigurată cu o sumă de 20.000 de euro pentru care trebuie să plătești anual aproximativ 20 de euro.
  • Pentru o locuință de tip B, societățile de asigurări îți garantează suma de 10.000 de euro pentru care trebuie să plătești aproximativ 10 euro pe an.

Odată ce a fost semnat contractul de asigurare, tu vei plăti o primă obligatorie, iar rata anuală se va calcula începând cu a cincea zi calendaristică din momentul în care ai plătit prima respectivă. În cazul reînnoirii poliței, acea rată se calculează începând cu ziua următoare plății primei de asigurare.

În cazul asigurării facultative, suma pe care ar trebui să o plătești va fi calculată pornind de la un procent care variază între 0,1 și 0,4% din valoarea locuinței și a bunurilor și va depinde, desigur, de ce daune acoperă.

Cum procedezi în caz de daună 

Aici intervine partea mai complicată, pentru că ai mai multe acte de completat. Punctual, din momentul în care au fost produse daunele trebuie:

  • În funcție de tipul dezastrului, să anunți autoritățile competente (I.S.U., primăria prin Serviciul Voluntar de Situații de Urgență S.V.S.U. sau Comitetul Local de Situații de Urgență C.L.S.U. etc.) pentru constatarea și stabilirea pagubelor.
  • Să te asiguri că va fi întocmit un proces verbal care va funcționa ca un atestat că locuința ta a avut de suferit de pe urma unui dezastru natural sau din alte cauze. 
  • Să contactezi compania cu care ai încheiat PAD-ul în termen de 60 de zile de la data producerii evenimentului pentru avizare. Avizarea înseamnă un document standard pe care trebuie să îl completezi pentru a-l înștiința pe asigurator că există o serie de daune provocate de un dezastru natural sau de altă situație de risc.

De aici încolo, asiguratorul îți va face un dosar de daună care va cuprinde:

  • Documentele obținute de la autorități.
  • Copia după actul de identitate.
  • Copia după actul de proprietate și după contractul de asigurare.
  • Documente suplimentare de la caz la caz (contract de donație, certificat de moștenitor etc.).

Cam aceștia ar fi pașii principali de parcurs, pornind de la semnarea asigurării obligatorii până la eventuala alegere a unei asigurări cu extra beneficii. Ambele sunt esențiale pentru siguranța ta și a locului în care stai zi de zi. 

 

Vă oferim consultanță pentru a vă putea evalua corect riscurile necesare astfel încât să fiți sigur ca vor fi acoperite în polița de asigurare dorită.

 

CONTACTEAZĂ UN BROKER DE ASIGURĂRI